voor kinderen, jongeren en volwassenen
Schoolvoorstellingen bij jou op locatie
Er valt zo veel te beleven! Aan jou de keus. In welke wereld stappen we?
Het theater komt naar je toe
Lagere of secundaire school. ASO, BSO of TSO. Laat het theater naar uw school komen. Makkelijker kan niet. ‘Hoera!Theater’ speelt In de klas, de refter, de turn- of een andere zaal. Alle stukken duren ongeveer 50 minuten. Ze boeien en verrassen, zijn interessant, grappig en spannend. Ze spelen zich af voor, tussen en met de leerlingen en sluiten aan bij de lessen én hun leefwereld. De voorstellingen zijn ook prima voor een ruim publiek buiten de schoolsfeer.
Boom Het laatste groen in een wereld van plastic
De boswachter bewaakt de laatste boom. Hij kan alle hulp gebruiken, want in een wereld waar bijna alles van plastic is, lopen rare figuren rond die allemaal snode plannetjes hebben met het laatste groen. Smeltende ijskappen, vuile lucht, plastic soep in de zee… Kunnen we het tij nog keren? ‘Killen’ we het plastic en redden we de bomen?
Boom is een grappige en spannende voorstelling die zich afspeelt voor, tussen en met de kinderen. Een appelsapje bestellen kunnen ze niet, want er zijn geen bomen meer, dus ook geen appelbomen… op ééntje na, de laatste boom in de hele wereld. Maar waar is die en valt die nog te redden? Hoe is het zo ver kunnen komen? De boswachter verdenkt de houthakker. Maar is hij de echte schuldige? Wat met meneer Plastic, die de bomen heeft laten omhakken om plaats te ruimen voor zijn Fabric Plastic? Wat te denken van de koning, die zijn laatste boom opeist? En van de heks die de lucht, de zee en het bos weer schoon wil maken, maar toch eerst de laatste boom wil omhakken? En van actievoerders die wel weten waar ze tégen zijn, maar niet waar ze vóór zijn? Trouwens, snuif eens, waarom ruiken alle kinderen in de zaal zo naar plastic? Als dat maar goed en gezond afloopt…
Den held Een soldaat keert terug uit de loopgraven
Karel Schuurmans is ‘Den held’. Hij vocht in de grote veldslagen van Ieper en Passendale. Hij werd gedecoreerd voor zijn heldendaden en bevorderd tot korporaal. Maar wat nu, nu de oorlog afgelopen is en hij weer thuiskomt bij vrouw en kind? Nu hij weer schoolmeester mag zijn, net als voor de oorlog. Het publiek wordt zijn klas…
‘Den held’ toont de kleine mens uit ‘den Grooten Oorlog’, maar het zou net zo goed over alle oorlogen kunnen gaan. Over hier en elders. Raakt het de mensen nog, meer dan 100 jaar later? Of is het geweld tot vermaak gekneed? ‘Den held’ is een beklijvende eenakter, een vurige monoloog die het publiek met de geschiedenis en met zichzelf confronteert.
Aanbevolen? Wat vonden deze leerkrachten en leerlingen ervan?
Sint-Ursula-Instituut Wilrijk (aso-tso-bso)
OLVI Middenschool Boom
Technisch Atheneum da Vinci Edegem
Heilig Harten Ninove (bso-tso)
Sint-Michielsinstituut Keerbergen (aso)
VTI Deinze
Opdracht Nederlands
De leerlingen van KTA Da Vinci schreven een recensie. Lees hier hun onverbloemde commentaren na het zien van de voorstelling.
Lesomkadering
voorbereiding – nabespreking – tip
De voorstelling laat zien welke impact WO I heeft op het verdere leven van de frontsoldaat Karel, die aan het eind van de oorlog op het eerste gezicht ongedeerd naar huis terugkeert. Hoewel er veel grappige momenten in voorkomen en de acteur zeer interactief met het publiek speelt, is deze monoloog ‘Den held’ is een sociaal drama. Als bronnenmateriaal werden naast naslagwerken ook diverse dagboeken van soldaten gebruikt.
Veel voorkennis om de voorstelling te kunnen volgen is niet nodig. (lees hier verder)
Choco & kaviaar Ben je arm als je niet rijk bent?
George A. Pepper komt binnen gesukkeld met een ladder en wat karton. Is hij een zwerver, een reclamegoeroe en CEO of een politicus? Of is hij ze misschien alle vier?
‘Choco & Kaviaar’ gaat over de hardnekkigheid van armoede en uitsluiting en wat ze met een mens doen, maar ook over rijkdom en de vluchtigheid ervan. Over krijgen, vasthouden en weer verliezen. Over leiders en volgers, leiden en lijden. Over je plaats vinden in een almaar drukkere en vluchtigere samenleving.